PTRUKŠA: V blízkosti obce sa nachádza jedinečný Hojdací most

26.05.2012 Michalovce

Ptrukša 26. mája (TASR) – Jedinečnosťou obce Ptrukša v okrese Michalovce je takzvaný Hojdací most nad riekou Latorica, tvoriacou juhozápadnú hranicu obce, ktorý spája Použie s Medzibodrožím a dáva možnosť turistom i bicyklistom na skrátenie trasy medzi susednými obcami.

„Postavili ho naši predkovia v 50. rokoch minulého storočia, aby si skrátili cestu do práce v Čiernej and Tisou. Keďže tu nie je žiadny iný most, pôvodná trasa je o 45 kilometrov dlhšia,“ povedal starosta obce Alexander Takács.

Most je dlhý o niečo viac ako 50 metrov a visí na špeciálnych oceľových lanách. Pri pohybe osôb sa rozkýva a pripomína visuté mosty známe skôr z filmových westernov. „Pri údržbe mosta, výmene drevených podvalov či ošetrovaní oceľových lán nám výrazne pomáhajú Železnice SR, ktoré poskytnú materiál,“ doplnil Takács.

Snom starostu je vybudovať cyklotrasu, ktorá by umožnila turistom v priebehu jedného dňa navštíviť tri krajiny – Maďarsko, Ukrajinu a Slovensko, prípadne si urobiť príjemnú vychádzku po zákutiach mŕtvych ramien rieky Latorica. „Problémom nie sú ani tak financie, ako vlastnícke vzťahy. Potrebovali by sme vykúpiť pozemky, aby sme trasu mohli upraviť, ale je tu príliš veľa vlastníkov a skoro je to nemožné. Verím však, že v blízkej budúcnosti sa nám podarí aj toto,“ povzdychol si Takács. Veď sieť mŕtvych ramien ponúka vynikajúce podmienky na turistiku, bicyklovanie, vodné športy, rybárstvo a v neposlednom rade aj na rodinné výlety.
 

Vyberte región